دینام چیست و طرز کار دینام چگونه است؟

  • دینام چیست؟
  • طرز کار دینام چگونه است؟
  • دینام در خودرو چه کاربردهایی دارد؟
  • علت خرابی این قطعه چیست؟

ممکن است راجع به قطعه مهم و کاربردی به نام دینام در ماشین خود اطلاعات کافی نداشته باشید و ندانید که این قطعه چه کاربردهایی دارد. ما در این مقاله از وب سایت یکتا یدک به بررسی این قطعه ، کاربردهای آن در ماشین، نقش آن در تولید برق ماشین و.. به طور تفصیل می‌پردازیم.

دینام چیست؟

دینام که به عنوان ژنراتور یا آلترناتور نیز شناخته می‌شود، تولید کننده برق است. این قطعه شارژ باتری را انجام می‌دهد و در صورتی که دینام خودرو خراب شود، باتری به سرعت تخلیه می‌گردد. در واقع وظیفه این قطعه، برق رسانی به تمامی قطعات برقی ماشین است. در مقابل، باتری برای راه اندازی خودرو و تامین برق آن در زمان خاموش بودن موتور کاربرد دارد.

دینام قطعه‌ای استوانه‌ای شکل است که دارای بدنه‌ای از جنس آلومینیوم است و معمولا در کنار موتور زیر پمپ هیدرولیک واقع می‌شود.

دلایل استفاده از دینام آلترناتور در خودروها چیست؟

دینام جریان مستقیم یا دینام قدیمی با دینام آلترناتور در خودروهای جدید جایگزین شدند، دلیل این جایگزینی، نقطه ضعف این این قطعه بود بدیم نحو که در دور پایین، جریان برق کافی برای اتوموبیل تولید نمی‌کردند. در مواقعی همچون ترافیک که خودروها بدون حرکت بودند، دور موتور پایین می‌آمد و به کمبود برق دچار می‌شدند. در نتیجه این مشکل را با دینام آلترناتور برطرف نمودند.

شاید برای شما جالب باشد:  بوش طبق چیست؟

دینام از چه اجزا و قطعاتی تشکیل شده است؟

این قطعهاز اجزای بسیاری تشکیل شده است که هر کدام در نحوه عملکرد آن، تاثیر بسیاری دارد. در ادامه به ذکر آن‌ها می‌پردازیم:

اجزای دینام

استاتور که مجموعه‌ای کامل از سیم پیچ است.

استاتور از جمله اصلی‌ترین قطعات این قطعه ماشین است که متشکل از هسته و سیم پیچ می‌باشد. هسته دارای چندین لایه است که از حلقه‌های شیاردار تشکیل شده است. سیم پیچ آن متشکل از چندین حلقه و دسته سیم پیچ است که در میان شیارهای هسته قرار می‌گیرند.

روتور که یک سیم پیچ متحرک است.

روتور یا آرمیچر، قطعه مرکزی این قطعه است که از یک محور فولادی ساخته شده است. این قطعه در بخش مرکزی استاتور می‌چرخد.

آفتامات یا رگلاتور

آفتامات این قطعه یا رگلاتور وظیفه کنترل جریان الکتریکی آرمیچر را برعهده دارد. این قطعه از طریق این کنترل، همواره بر توان خروجی دینام نظارت دارد.

دیود که همان یکسو کننده ولتاژ است.

دیود این قطعه که قطعه یکسوساز نیز نام دارد، از دیگر قطعات دینام است که در دینام به منظور یکسو سازی از پل‌های دیود استفاده می‌شود.

پره خنک کننده

قطعه روتور در داخل دینام، همواره در حال حرکت است از این رو، حرارت و گرمای بسیاری ایجاد می‌نماید. در نتیجه بر روی دینام آلترناتور بر روی بخشی از روتور، پره خنک کننده قرار داده شده است.

زغال

این قطعه که وظیفه جمع کردن الکترون‌ها را برعهده دارد در یک جای پلاستیکی قرار می‌گیرد که به آن، جازغالی گفته می‌شود. این قطعه به دلیل اینکه ممکن است دچار سوختگی شود، باید تعویض گردد.

طرز کار دینام خودرو

همانطور که ذکر شد، دینام نیروی لازم برای تجهیزات برقی را فراهم می‌کند و تهیه شارژ مورد نیاز باتری را نیز برعهده دارد. این قطعه نیروی مورد نیاز برای دوران را از تسمه دریافت می‌نماید. باتوجه به اینکه عملکرد دیگر قطعات به دینام وابسته است و درواقع این قطعه ، برق قطعات را تامین می‌کند، در نتیجه خرابی دینام بر روی قطعاتی همچون تسمه یا موتور تاثیر می‌گذارد.

شاید برای شما جالب باشد:  مقایسه ام جی 6 با مگان

این قطعه حدود 14 ولت برق تولید می‌کند. شایان ذکر است که روشن بودن تجهیزاتی همچون گرمکن صندلی، کولر، برف پاک کن و.. سبب می‌شود تا برای تامین جریان مورد نیاز، دینام بیشتر کار کند.

دلائل خرابی دینام خودرو

خرابی دینام خودرو

از جمله مشکلات رایج برقی خودرو، خرابی این قطعه است در نتیجه این امر، خودرو از حرکت باز می‌ایستد. بیشترین دلایل خرابی این قطعه، مربوط به سوختن دیود، خرابی سیم پیچی آرمیچر و یا استاتور است.

از دیگر دلایل خراب شدن این قطعه می‌توان به خراب شدن یا از بین رفتن تسمه دور دینام اشاره نمود که لازم است این تسمه به طور منظم مورد بازدید قرار گیرد.

از دیگر مشکلاتی که ممکن است برای دینام ایجاد شود، در فصول گرم سال است. در روزهای گرم، بعلت روشن کردن کولر و اینکه ماشین‌ها اغلب در ترافیک هستند، فشار بیشتر به این قطعه به دلیل روشن بودن مداوم کولر خودرو در دور موتور پایین ایجاد می‌شود.

نشانه‌ها و علائم خرابی دینام

در دینام یا ژنراتور، بواسطه دیدن نشانه‌ها و علائم می‌توان به خرابی قطعات آن پی برد. در ادامه به ذکر این نشانه‌ها می‌پردازیم:

چراغ هشدار دینام یا چراغ باتری

چراغ دینام، شارژ یا عدم شارژ باتری را نمایش می‌دهد. این چراغ شبیه باتری است و به یک کامپیوتر متصل است که میزان ولتاژ خروجی را بررسی می‌نماید.

مشکلات و خرابی‌های این قطعه از طریق چراغ در داشبورد مشخص می‌گردد. در صورت عدم توجه به چراغ، میزان خرابی دینام با نشانه‌های دیگری همچون کم نور شدن چراغ‌های جلو، لرزش نور، شنیدن صدای ناهنجار، انتشار بوی سیم سوخته و.. همراه خواهد بود. و در نهایت عدم توجه به این موارد، موجب استارت نخوردن خودرو یا از کار افتادن کامل آن می‌باشد.

شاید برای شما جالب باشد:  مقایسه فاو بسترن B30 و جک J5 + مشخصات فنی

چراغ‌های کم نور

هنگامی که کارایی دینام پایین بیاید، قطعات برقی خوب کار نمی‌کنند چرا که وظیفه تامین برق قطعات، با این قطعه است. در مواردی نیز ممکن است چراغ‌های جلو کم نور یا بشدت پر نور شوند. این نوسان نشان از خرابی دینام دارد.

خوابیدن باتری

در شرایطی که این قطعه خوب کار نمی‌کند، باتری از دینام، جریان برق بیشتری می‌کشد. در نتیجه بهترین نوع باتری نیز پس از مدتی از کار می‌افتد. ایجاد صدای متفاوت هنگام چرخاندن سوئیچ، نشان از خوابیدن باتری دارد.

اتصالات شل شده یا قطع شده

جریان برقی که توسط این قطعه، تولید می‌شود، بوسیله سیم بلند یا کوتاه منتقل می‌گردد. بروز مشکل در رابطه با سیم‌ها، جریان برق را کم یا قطع می‌کند. در این شرایط، دینام، برق تولید می‌کند اما به قطعه‌ای نمی‌رسد. در این حالت، ممکن است بوی سیم داغ نیز استشمام شود. خوردگی یا پوسیدگی تسمه دینام نیز از دیگر موارد خرابی این قطعه است.

راهکارهای جلوگیری از خرابی دینام

به منظور استفاده مفیدتر و طولانی‌تر از قطعات خودرو، همواره مراقبت و پیشگیری از خرابی حرف اول را می‌زند. در ادامه به ذکر این موارد می‌پردازیم:

  • در صورت امکان، کولر را در پایین‌ترین حد ممکن قرار دهید.
  • بازدید به طور منظم از شل بودن یا سفتی دینام باید انجام گیرد.
  • از روشن کردن چراغ در زمان‌های غیر ضرور خودداری نمایید.
  • از باتری دارای ظرفیت بالاتر استفاده نمایید.
دینام خودرو، دینام ماشین

قیمت دینام

در صورتی که مشکلات خرابی دینام را به موقع مشاهده نمودید می‌توانید به تعمیرکار ماهر مراجعه نمایید و تعمیر قطعه مورد نظر را انجام دهید. در مواردی امکان تعمیر وجود ندارد در نتیجه باید نسبت به تعویض این قطعه اقدام نمایید. در این صورت جای هیچ نگرانی وجود ندارد. شرکت یکتا یدک تمامی قطعات و لوازم یدکی خودرو را با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت ارائه می‌دهد. از این رو می‌توانید خریدی به صرفه را از طریق این وب سایت تجربه نمایید.

سخن پایانی

در این مقاله از وب سایت یکتا یدک راجع به اینکه دینام چیست، طرز کار دینام چگونه است و اینکه هنگام خرابی این قطعه چه اتفاقاتی می‌افتد، مطالبی ارائه دادیم و دانستید که وظیفه اصلی این قطعه، برق رسانی به قطعات ماشین از قبیل باتری است. لازم است به نشانه‌های خرابی دینام توجه بیشتری داشته باشید تا خسارات هنگفتی برایتان ایجاد نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *